Ziua Astronomiei 2010 - Sambata 16 octombrie 2010, Observatorul astronomic al Universitatii "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca

 

Societatea Astronomică Andromeda, împreună cu STARMAX şi Observatorul Astronomic al Universităţii “Babeş-Bolyai” vă invită să participaţi la o sesiune de observaţii astronomice organizată cu ocazia Zilei Astronomiei 2010 - editia de toamna. Sesiunea va avea loc Sambătă, 16 octombrie, la Observatorul Astronomic al Universităţii „Babeş-Bolyai” (Str. Cireşilor, Nr. 15) între orele 18-23.

Invităm pe toţi clujenii şi pasionaţii de astronomie să descopere cu ochii lor universul prin intermediul telescoapelor astronomice ce vor fi puse la dispoziţia publicului de către organizatori şi sub îndrumarea unor astronomi profesionişti şi amatori. Se vor putea observa planetele Jupiter şi Uranus, galaxia Andromeda (cea mai apropiată galaxie de noi), alte galaxii mai îndepărtate, roiuri de stele, nebuloase.

În cazul în care cerul este acoperit cu nori publicul va putea efectua o călătorie virtuală prin universul cunoscut prin intermediul unei proiecţii de planetariu digital 3D sub îndrumarea unui astronom care va răspunde tuturor întrebărilor participanţilor.

Intrarea este gratuită.

Ziua astronomiei se sarbatoreste de 2 ori pe an, primavara si toamna, fiind o ocazie de a populariza astronomia in randul populatiei si de a impartasi bucuria de a observa universul cu proprii ochi. Cu aceasta ocazie, mii de oameni au sansa de a privi de cele mai multe ori pentru prima data printr-un telescop si de a vedea ceea ce pasioneaza pe astronomii amatori si profesionisti. Cluburi de astronomie, planetarii, observatoare astronomice din intreaga lume organizeaza evenimente speciale si sesiuni de observatii pentru publicul larg.

Ziua astronomiei este un eveniment organizat incepand cu 1973 in California, SUA, iar de atunci un numar din ce in ce mai mare de astronomi amatori si profesionisti din intreaga lume organizeaza anual acest eveniment. Incepand cu 2007 ziua astronomiei se organizeaza de 2 ori pe an, primavara in aprilie-mai si toamna in septembrie-octombrie, pentru a da ocazia organizatorilor de a atinge un segment mai mare de populatie si pentru a permite o flexibilitate in conditiile in care conditiile atmosferice sau situatia locala nu permit organizarea intr-o anumita data.

Afisul evenimentului poate fi descarcat mai jos

 PARTENERI STARMAX Astronomie - Magazin de telescoape si lunete astronomice, binocluri si microscoape