Ziua Astronomiei 2010 - 24 aprilie, in fata Salii Sporturilor, Cluj-Napoca

 

Asa a vazut ziua astronomiei Dan Uza, un membru activ al Astroclubului Borealis:

Salutari tuturor,

Ca participant la intalnirea din 24.04.2010 vreau sa va impartasesc impresiile mele.

Pentru mine cel putin (marturisesc cu rusine ca nu am mai fost la alte manifestari de genul acesta pana acum) publicul a fost destul de numeros. Cred ca locatia, ziua de weekend si vremea frumoasa a favorizat acest lucru. Erau momente in care se forma o coada de 4 oameni la fiecare instrument amplasat! Ceea ce vedeti voi in poze a fost intr-adevar un grup mai restrans, catre "spargerea chefului". Majoritatea insa a venit in intervalul 20:00-22:00.

Venus intr-adevar putea fi mai spectaculoasa daca o prindeam in faza de "secera". Prin ocular la mariri de cca 200 sambata s-a vazut doar ca un disc luminos fara niciun detaliu de suprafata. Pe de alta parte, datorita atmosferei sale dense, detaliile nu se vad nici macar cu cele mai puternice telescoape (doar radarul permite distingerea detaliilor de suprafata). Mai mult, pozitia joasa fata de orizont a distorsionat imaginea, asta facand obiectul unor intrebari care mi s-au adresat de catre cei prezenti. Deci cred ca a fost o experienta interesanta pentru toata lumea.

Fata de cele spuse, vreau sa adaug ca ne-am uitat cu Dobsonul de 200 si la steaua dubla (de fapt cvadrupla) Castor din constelatia Gemeni. Cele doua componente vizuale A si B au putut fi usor separate prin telescop, fiind destul de stralucitoare. Am identificat bineinteles si Steaua Polara folosindu-ne de Carul Mare.

Cred ca cea mai mare impresie de natura "tehnica" asupra publicului a fost viteza cu care se miscau obiectele in campul vizual al instrumentelor. Lumea mai scapa cate un "Ce repede se misca!" in timp ce ne noi ne straduiam sa readucem obiectele in camp. S-a clarificat cred eu si aspectul privind dimensiunea relativa dintre Maksutovul de 90 si Dobsonul de 200 - o dimensiune mai mare a instrumentului (30 kg Dobson vs 10 kg Maksutov) nu conduce neaparat la o imagine mai mare pe retina a obiectului vizionat (aceasta depinde in definitiv de ocularul folosit, de conceptia tehnica a opticii si de distanta focala a celor doua instrumente), diferind in mod clar doar prin luminozitatea si rezolutia imaginii.

Luna si Saturn cred eu au impresionat cel mai mult.

Din fericire am avut parte de conditii atmosferice foarte bune in ciuda prognozei (de obicei se intampla invers!). Parca te puteai taia in inelul lui Saturn! In mod neasteptat am vazut doi sateliti ai planetei (Titan si Rhea) desi eram langa sub un stalp de iluminat public.

Dan

 

Ziua astronomiei vazut de Horatius Flueras, un alt membru activ al Astroclubului Borealis:

Astroclubul Borealis Cluj-Napoca, a sarbatorit ziua astronomiei 24 aprilie in fata Salii Sporturilor, pe faleza Somesului, unde a arata tututor trecatorilor Luna, Marte, Saturn si Venus. In cele aproape 4 ore de observatii (intre 19:30 si 23) au trecut prin fata telescoapelor noastre (un telescop Sky-Watcher Maksutov-Cassegrain de 90mm, un Dobson de 203mm si un binoclu Celestron SkyMaster 15X70) aproximativ 100 de persoane mai mult sau mai putin interesate de observarea cerului. De remarcat e faptul ca am reusit sa atragem cativa potentiali participanti la viitoarele starparty-uri din Feleac interesati si impresionati cu adevarat de ceea ce au putut observa.

Luna, aproape de faza de luna plina a impresionat pe toti privitorii. La mariri intre 50X si 200X a permis observarea craterelor mari, umbre lasate de acestea pe solul lunar, detalii ale suprafetei. Venus aproape de orizont, si aproape plin, a nu a fost o mare atractie, atmosfera distorsionand puternic imaginea. Marte in schimb a fost o surpriza si pentru noi, putand fi observata usor calota polara de nord si doua forme mari de relief. Saturn, ca de obicei, a fost elementul principal de atractie, inelele fiind distinct vizibile peste discului planetei care prezenta usor doua benzi colorate.

 

Imagini de la actiune se afla pe urmatoarea galeria web astroclubulborealis.

 

 PARTENERI STARMAX Astronomie - Magazin de telescoape si lunete astronomice, binocluri si microscoape