Tranzitul lui Venus peste discului Soarelui - 6 iunie 2012 - imagini si transmisii in direct

 

Societatea Astronomica Andromeda va transmite in direct din Bucuresti si Cluj tranzitul lui Venus peste discul Soarelui din 6 iunie 2012 incepand cu ora 5:30 A.M. pana la 7:55 A.M. pe canalul video Andromeda live (daca este senin).
 

Din Cluj-Napoca sau alta zona din tara (in functie de prognoza vremii) vom transmite in direct pe canalul Andromeda LIVE la adresa:

http://www.astrocluj.ro/andromedalive.html si
http://www.livestream.com/astroandromeda
 

Din Bucuresti de pe Hotelul Intercontinental vom transmite in direct pe canalul Corban LIVE la adresa:

http://www.astrocluj.ro/corbanlive.html


In 6 iunie 2012 la rasaritul Soarelui se va putea observa ultimul tranzit al planetei Venus peste discul Soarelui din acest secol (urmatorul tranzit va avea loc in 11 decembrie 2117). Tranzitul lui Venus peste Soare din 6 iunie 2012 incepe la ora 22:09 TU (01:29 AM, noaptea) cand are loc primul contact al planetei cu Soarele si se termina la ora 4:49 TU (7:49 AM, dimineata) cand are loc al patrulea contact. Intrucat Soarele se ridica deasupra orizontului in Romania in 6 iunie doar la ora 5:33, vom putea observa doar ultima faza a tranzitului si contactele 3 si 4. Momentul de maxim al tranzitului nu va fi vizibil din Romania.In 2004 sonda TRACE a realizat pentru prima data imagini din spatiu a tranzitului lui Venus. Amatori din toata lumea au realizat mii de imagini la eveniment.

 

Observarea tranzitului lui Venus peste discul Soarelui nu este doar un eveniment astronomic spectaculos rar, ci si o ocazie de a masura direct distanta Pamant-Soare

Pentru observarea in sigurata a tranzitului lui Venus peste discul solar este necesara protejarea ochilor cu filtre pentru observatii solare, identice cu cele folosite pentru observarea eclipselor.

Pentru observarea Soarelui in siguranta va recomandam sa cititi cu atentie articolul urmator:

OBSERVAREA SOARELUI IN SIGURANTA

 

Cea mai buna sursa pentru filtre solare in lumina alba, hidrogen si calciu este in continuare firma STARMAX care ofera in exclusivitate toate tipurile de filtre, telescoape si camera ccd necesare pentru observarea si filmarea Soarelui in siguranta atat la nivel de amatori, cat si pentru profesionisti si cercetare stiintifica. Mai mult, STARMAX ofera gratuit pana in 6 iunie 2012 o pereche de ochelari de eclipsa tuturor celor care achizitioneaza un telescop astronomic Celestron! Mai multe detalii gasiti pe situl STARMAX.
 

Si in 2012 astronomi amatori si profesionisti vor realiza imagini si filme ale acestui eveniment unic. Vom incerca si noi, membrii Asociatiei Astronomice Andromeda, sa surprindem tranzitul lui Venus din doua locatii, din Cluj-Napoca (sau alta zona din tara cu cer senin) si Bucuresti. Speram ca vremea sa fie favorabila si sa avem un cer senin.

 PARTENERI STARMAX Astronomie - Magazin de telescoape si lunete astronomice, binocluri si microscoape