Expozitia de astronomie "Descopera Universul", editia a 3-a,

17-21 aprilie 2013 si Ziua Internationala a Astronomiei

 

Societatea Astronomica "Andromeda", in colaborare cu STARMAX si Observatorul astronomic al Universitatii "Babes-Bolyai", va invita la expozitia de astronomie "Descopera Universul", editia a 3-a in perioada 17-21 aprilie 2013 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului, Nr. 21).

In cadrul expozitiei vor putea fi vazute telescoape astronomice vechi si noi, luneta astronomica meridiana, barometre si cronometre astronomice vechi, sextant, camere fotografice si ccd folosite in astronomie, planse despre planetele sistemului solar, asteroizi, comete, roiuri stelare, nebuloase, galaxii, imagini 3D realizate de astronauti si roboti pe Marte si Luna, modelul sistemului solar cu relieful fiecarei planete si numerosi sateliti, astrofotografii realizate de astronomi amatori romani.

Cu ocazia Zilei Internationale a Astronomiei ce se celebreaza in data de 20 aprilie, in cadrul expozitiei se vor realiza 3 ore de proiectie digitala pe cupola planetariului ce va fi instalat la muzeu.

De asemenea, pe platoul pietonal din Piata Unirii in dupa masa si seara zilei de 20 aprilie, intre orele 15 si 22, clujenii vor putea observa  Luna, planeta Jupiter, roiuri, nebuloase si galaxii prin telescoapele Societatii Astronomice Andromeda si STARMAX.

La expozitie sunt asteptati clujeni de toate varstele care vor sa afle mai multe despre locul omenirii in univers, sistemul solar, galaxii, nebuloase, roiuri de stele, momente din evolutia astronomiei si instrumente folosite de astronomi in trecut si in prezent.


Programul manifestarilor speciale din cadrul expozitiei este urmatorul:

17 aprilie, ora 16 Deschiderea oficiala a expozitiei la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului, nr. 21 (intrare libera)

20 aprilie, orele 14-17 - Proiectii digitale pe cupola planetariului la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului, nr. 21. Se vor realiza prezentari de 30 de minute in cupola planetariului in care spectatorii vor putea vedea si invata constelatiile vizibile pe cerul primaverii, miscarea aparenta a stelelor pe cer, planetele, roiuri, nebuloase si galaxii importante.  Prezentarile se vor realiza daca sunt cel putin 5 persoane pe grupa. O grupa poate avea maxim 10 persoane adulte sau maxim 15 copii. Orarul prezentarilor: 14:00 - 14:30, 14:45 - 15:15, 15:30 - 16:00, 16:15 - 16:45. Intrare pe baza de bilet.

20 aprilie, orele 15-22 Ziua Internationala a Astronomiei 2013 - Observatii astronomice pentru public in Piata Unirii,  pe platoul pietonal, daca cerul este senin (gratuit)
 

Expozitia se poate vizita in fiecare zi in perioada 17 - 21 aprilie, intre orele 10 si 17. Intrarea la expozitie se face pe baza de bilet (6 lei pentru adulti, 3 lei pentru elevi/studenti) si permite si vizitarea colectiilor permanente ale Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Va asteptam!
 

Afisul evenimentului:

Afis expozitia "Descopera Universul" 17-21 aprilie 2013, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca

click pentru imagine mai mare

Rezultate si imagini de la expozitie, planetariu si observatii

Expozitia, planetariul si observatiile astronomice pentru public au avut cel mai mare succes de pana acum, dincolo de asteptarile noastre. Au vizitat expozitia aproximativ 800 de persoane in 5 zile, au intrat in planetariul nostru aproximativ 240 de persoane in 4 ore si peste 5000 de persoane s-au uitat prin telescoapele noastre in dupa masa si seara de sambata. Interesul clujenilor pentru astronomie este viu, si daca manifestarile ar mai fi durat incat o saptamana publicul ar fi fost cel putin de doua ori mai mare, avand in vedere reactiile participantilor si vizitatorilor.

Am participat la doua emisiuni TV in direct la Transilvania Live si TVR Cluj si un interviu la Radio Cluj. De asemenea au aparut si articole despre evenimente in mai multe ziare si pe situri de stiri (selectie):

- anuntul evenimentelor pe citynews.ro

- anuntul evenimentelor pe situl Facultatii de Matematica si Informatica

- anuntul evenimentelor in Adevarul

- anuntul evenimentelor in Monitorul de Cluj

- anuntul evenimentelor pe buzznews.ro

- despre deschiderea expozitiei, imagini si film pe citynews.ro

- despre deschiderea expozitiei pe clujmanifest

- despre observatiile astronomice din Piata Unirii de ziua astronomiei pe citynews.ro

Imaginile de mai jos vorbesc de la sine despre atmosfera si participanti. De asemenea puteti vedea si alte imagini pe pagina de facebook STARMAX.

pentru marire faceti click pe fiecare imagine

 

 

 PARTENERI STARMAX Astronomie - Magazin de telescoape si lunete astronomice, binocluri si microscoape